Locaties

Hier vind je enkele plaatsen die de Bieb-bende in de boeken bezoekt.

Bibliotheek zuidbaai | gemeentehuis | De kerk | Het zilvergebergte | De drakenvallei | Camping | De olijfboom | Kasteel Hemelbrug | Het hoekhuis | Tyriana | ’t laatste restje stof | villa zomergoud | loods 86 | de maanberg | kamp duizendhout | Baai v/d Zwarte Vlinders

Bibliotheek zuidbaai

Sinds januari 2012 vind je in Zuidbaai deze supermoderne bibliotheek. Voorheen moesten mensen altijd naar de stad om boeken te lenen. Tegenwoordig komen de mensen zelfs uit de stad om in Bibliotheek Zuidbaai een boek te lenen. Angelique van Voort is de bibliothecaresse en regelt alle dingen helemaal zelf. In de bieb vind je een ruim aanbod aan boeken, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zelfs over de hele geschiedenis van Zuidbaai. Er zijn plannen om een tweede verdieping bij te bouwen, maar hier heeft Angelique het erg druk mee. Ze krijgt geen vergunning, omdat niemand snapt wat ze ermee wil bereiken.

Gemeentehuis Zuidbaai

Wanneer je de drukte op de winkelstraat hebt verlaten, kom je terecht in een oase van rust. Het enorme plein voor het gemeentehuis diende vroeger als marktplein. Nu staan er enorme fonteinen, die het water hoog in de lucht spuiten. In het gebouw zelf zijn wel duizend verschillenden ruimtes te vinden, van heel klein tot enorm groot. De burgemeester zelf is de vinden in zijn torenkamertje, aan de achterkant van het gebouw. Voor normale mensen is deze kamer niet te vinden. Wens je hem dringend te spreken, dan kan dit alleen via telefoon.

De kerk

Helemaal aan de westkant van Zuidbaai ligt de kerk van het dorp. Deze is omringd door een klein bosje, waardoor de kerk vroeger nauwelijks zichtbaar was voor dieven. Tegenwoordig heeft men een groot plein aan de voorkant aangelegd, compleet met bloemen. In de grafkelder van het gebouw zijn mensen begraven die vroeger heel erg belangrijk waren voor de verspreiding van het geloof in Zuidbaai. Ook zouden er schatten begraven liggen die ontzettend veel waard zijn. In de hoge muren zijn glas-in-loodramen verwerkt, die door de zon ontzettend mooie kleuren op de marmeren vloer kunnen werpen.

Het zilvergebergte

Dit enorme gebergte begint in het noordwesten van Zuidbaai en loopt in een lijn langs de grote stad, verder het land in. De Strong stroomt hier dwars doorheen en verdwijnt op sommige plekken in diepe grotten. Het bevat vijf bergtoppen, waarvan er eentje net buiten Zuidbaai ligt. In “Duister Carnaval” wordt het Holi Festival gehouden in een vallei, dicht in de buurt van het dorp. Bijna iedereen komt hier bijeen om met gekleurde poeders te gooien en lol te hebben. De meeste grotten liggen op grote afstanden van elkaar en zijn bijna niet toegankelijk.

De Drakenvallei

De Drakenvallei ligt aan de voet van de Maanberg en is een uitgestrekte vallei. Vroeger kwam hier bijna nooit iemand, maar sinds kort worden er allerlei festivals gehouden. In februari vond hier het Holi Festival plaats, waarbij kinderen met gekleurde poeders over het gras renden en elkaar bekogelden. In april was het jaarlijkse Festival van de Zeven Winden. Toen stonden er een heleboel tenten met activiteiten, hingen er gekleurde vlaggetjes door het dal en werd er zelfs gebarbecued. De Drakenvallei heeft zijn naam te danken aan de enorme stenen die hier en daar zijn te vinden. Deze lijken namelijk op drakeneieren en kinderen geloven dat er in de omringende bergen echte draken leven.

Camping Zuidbaai

Tijdens de zomermaanden komen er veel toeristen naar Zuidbaai. Ze genieten van de uitbundige feesten en cultuurrijke geschiedenis van het dorp. De meeste mensen brengen hun vakantie door in de camping, die in het noordwesten ligt. Hier, dicht aan de rand van de bergen, is het altijd een gezellige boel. In de taverne De Lantaarn wordt tot in de late uurtjes gedanst en heerlijk gegeten. Ook worden er veel boottochten en kanotochten over de Strong georganiseerd. In de wintermaanden is het een saaie boel en ligt alles stil.

Restaurant De Olijfboom

Dit restaurant ligt aan de drukke winkelstraat van Zuidbaai. Toch merk je van die drukte niet zo heel veel. Het gebouw ligt namelijk aan een binnenhof, met een prachtig terras aan de achterkant. Het is heel knus ingericht, met veel olijfbomen, die zelfs in het restaurant te vinden zijn. Gina is de eigenaresse en zij verwelkomt iedereen altijd heel hartelijk. Ze onthoudt ook de namen van haar gasten. Op het terras staat een verdorde olijfboom. Men vertelt dat er ooit een olijf aan groeide die je onsterfelijk kon maken. Jammer genoeg heeft de boom nooit meer in bloei gestaan.

Kasteel Hemelbrug

Dit gigantische kasteel stond tot ongeveer het jaar 600 op de heuvel in het noordoosten van Zuidbaai. De laatste eigenaar was Heer Hill, die het de heuvel zelf nogal verwaarloosde. Het kasteel bezat prachtige hallen, van een gigantische danszaal, tot en met een dinerhal, waar belangrijke mensen samenkwamen om te overleggen en te feesten. Bijzonder aan dit kasteel was dat het meerdere kerkers bezat, verspreid over verschillende verdiepingen. Helemaal beneden bevond zich een geheime doorgang naar nog oudere hallen, die diep in de heuvel verborgen lagen.

Het gesloopte Hoekhuis

Dit enorme hoekhuis dateert uit begin 1900 en duikt voor het eerst op in deel 4. De Bieb-bende ontdekt het huis per toeval en ze besluiten naar binnen te gaan. Daar worden ze niet veel later door een sloopkogel overvallen. Het huis werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gesloopt door een man die wanhopig op zoek was naar antwoorden. In het huis zijn ontzettend veel lege kinderkamers te vinden, maar er is een ook een verborgen kluis. Daarin liggen allerlei bijzondere schatten. De kluis is slechts een van de vele geheimen, er zijn namelijk nog veel meer gangen en kamers verborgen.

Tyriana

Tyriana is een enorm eiland dat niet op onze wereld te vinden is. Dit eiland verandert continu, waardoor ieder bezoek telkens heel anders zal zijn. Maar het eiland heeft ook bewoners die er al heel lang wonen, de Tyrianers. Dit volk woont in het Verloren Dorp en ze kunnen niet zo makkelijk gevonden worden. In deel 4 bezocht de Bieb-bende dit eiland voor het eerst. Ze werden aan een aantal gruwelijke testen onderworpen. In het midden van het eiland is een vulkaan te vinden, verder weg zijn hoge bergen. Ook zijn er op sommige plekken nog restanten van oude woningen te vinden. Hier leefden de Tyrianers vroeger, maar ze moesten steeds verder trekken. Ook de Toren van Enigma is op Tyriana te vinden

’t Laatste Restje Stof

Deze antiekwinkel wordt beheerd door Arthur Vonk. Deze oude man zit er al erg lang in de winkel en hij heeft er een rommeltje van gemaakt. De kasten puilen uit met antieke voorwerpen. Er komen nog maar weinig bezoekers naar de winkel, omdat de meeste mensen het niet weten te vinden. Het ligt in een vrij smal steegje, omgeven door een veel café’s en restaurants. Arthur trekt zich bijna de hele dag terug in zijn vertrek achterin, dat gevormd wordt door hoge boekenkasten. Op zolder is zelfs een hele moderne kamer te vinden, waar zijn dochter wel eens overnacht als ze bij hem in de winkel is. Die houdt namelijk niet van al die rommel.

Villa Zomergoud

Deze imposante villa staat aan de Goudlaan en is gebouwd door Hildegard Bovenwijn. Ze stak werkelijk al haar geld in het project en liet een villa bouwen met tientallen kamers. De meeste kamers waren ooit bedoeld als babykamers, maar helaas zijn er nooit baby’s in de villa geweest. Tegenwoordig woont Valentina Rosmera in de villa en zij houdt zich vooral op in de prachtige keuken, met een gigantisch kookeiland. Achter het gebouw is een grote tuin, waar ook een kas te vinden is. In deze kas staan bijzondere planten en bloemen, uit een lang vergeten tijd. Ook bezig de villa een dossierkamer. waar Hildegard alles uit haar vroegere leven heeft opgeslagen.

Loods 86

Deze gigantische loods ligt onder een appelboom, ten noorden van de heuvel. Bernhard Honzelaer is de eigenaar en hij heeft de loods zo ingericht dat hij er kan wonen. Zo vind je er een slaapkamer, een keuken, een woonkamer en zelfs een deel waar enkele computers staan. Bernhard heeft de loods in 1986 helemaal verbouwd, vandaar de naam. Voorheen stond alles leeg en was het een trieste boel. Niemand weet precies wat er eerst werd gedaan met de loods, omdat ook niemand van het bestaan ervan afweet.

De Maanberg

De Maanberg maakt deel uit van het gigantische Zilvergebergte. Dit gebergte ligt in het noordwesten van Zuidbaai. In de Maanberg is een oude tempel te vinden, de Tempel van de Aarde. De toegangspoort bevindt zich helemaal aan de andere kant, waar tegenwoordig niemand meer komt. Nog dieper, ver onder de grond, ligt de Kristalmijn. Deze is tegenwoordig niet meer in gebruikt en alles is verlaten. Ook zou er nog ergens een schat liggen begraven in de berg, maar die heeft niemand ooit weten te vinden. De Maanberg wordt omringd door mysteries. Zo zouden er vroeger ook draken zijn gezien, die in de berg hun eieren legden. En er wordt verteld dat ergens een grot is met een toegang naar een andere wereld.

Kamp Duizendhout

Dit grote kamp ligt in het Sleutelwoud, één van de vijf grote bossen ten zuiden van Zuidbaai. Restaurant De Verdwaalde Vuurvlieg is het middelpunt van dit kamp. Er ligt een groot meer, waar jaarlijks veel activiteiten plaatsvinden. Ook de bovenbouwklassen bouwen hier ieder jaar hun hutten, aan het einde van het schooljaar. Een paar jaar geleden is hier een groot ongeluk gebeurd, waarbij kinderen gewond raakten en hutten door een woeste storm vernield werden. Sindsdien zijn er maatregelen getroffen om dit niet opnieuw te laten gebeuren. Er wordt ook verteld dat als je echt heel stil bent, je de bomen kunt horen fluisteren.

Baai van de Zwarte Vlinders

Deze bijzondere baai ligt voor de hoge Klif van de Oude Reuzen, de plek waar de zevende Hemelrijder Gus Made omlaag is gestort. Vroeger groeiden er bijzondere struiken op deze baai, waar later cocons aan groeiden. Hier kwamen de zwarte vlinders uit. Een iemand slaagde erin het geheim van deze vlinders te ontdekken. Ze zorgen ervoor dat je onder water kunt ademhalen en ze begeleiden je helemaal naar de het reusachtige onderwaterpaleis. Helaas geloofde niemand de beste man en niemand ging naar de tempel op zoek.

Schrijf je in voor

de nieuwsbrief

© 2024 Michael Reefs | Alle rechten voorbehouden